Palinca buna  - un act cultural in sine

Palinca buna - un act cultural in sine

2015-05-02 14:25:18

Pălinca de Zalău deține, se zice, secretul sănătății și longevității și este, în egală măsură, un act cultural - însoțind renumita ospitalitate a românului, dar și un ambasador de seamă care crează cele mai bune auspicii pentru o diplomație cu rezultate spectaculoase. Pălinca este băutura acloolică tradițională din România. Dar parcă nicăieri nu-i mai bună și mai aromată decât în inima Ardealului, în satele sălăjene în care au trait dacii liberi. La 23 de kilometri de Zalău, nu departe de Guruslău, locul unde Mihai Viteazul a avut ultima bătălie victorioasă în anul 1601, se află localitatea Bocşiţa. În sat, toți au auzit de Aciu, bătrânul pălincar și rețeta lui veche de aproape 500 de ani. Mulți dintre ei mergeau des pe la cazanul lui sperând că vor pune mîna pe rețetă. Mai mult de o dușcă zdravănă care îi înfierbănta și bucura până în adâncul sufletului nu a primit însă nimeni, niciodată. Nu-i lucru ușor să faci pălinca așa cum se făcea ea la începutul anilor 1500. Bătrânul Aciu a lăsat rețeta și povara unui astfel de secret pe umerii fiului, Vasile, cel care se ocupă astăzi de pălincie, având grijă ca băutura aurie să-și păstreze proprietățile pe care generații după generații le-au protejat.

“ Secretul adevărate, cum spunea bătrânul, trebuie dat mai departe fără să lași ”vremurile” să altereze rețeta. E musai să fie toate așa cum le-a lăsat natura. Mai apoi, prunele trebuie să fie numai prune de soi, cazanul să fie de cupru și nimic altceva, iar pentru păstrare, butoaiele să fie de stejar, că nimic nu catifelează gustul pălincii cum o face lemnul bătrânului copac. Rețeta asta e bijuteria familiei și trebuie să trăiască și să rămână ca prima dată când s-a făcut. Nu e nimic industrializat în ea, de aceea cantitățile sunt mici și atent create”

palinca

Vedetă la Berlin

Din prune “bistriţe” şi “anspart”, gutui sau pere, achizitionate din Transilvania, Pălinca Aciu are o aromă specială, pe care numeroase jurii au medaliat-o și-au umplut-o de diplome. Asta pentru că gustul și aroma sunt exact ca pe vremuri, chiar dacă pălincia s-a mai modernizat între timp. Cazanul de cupru, instalațiile de distilare, toate respectă întocmai rețeta bătrânului Aciu. Când totul e natural, se simte. Astfel, aceasta a ajuns  “vedetă” în Germania, la Târgul Internaţional “Săptămâna Verde” – Grüne Woche Berlin, cel mai mare târg de produse agroalimentare şi de horticultură din lume. Americani, europeni şi asiatici au cumpărat produsul fără a avea nevoie de nici o explicație. Cea mai bună prezentare a fost banala, dar încărcata de sens, degustare.

palinca_aciu

-----

Text: Coltul Romanesc  / fotografii: colectia personala Vasile Aciu

 

Postat în Producatori / Creatori / Designeri De

Colţul Românesc