Setare Direcție Ascendentă

Craciunul romanesc vs. "Sfantul" Shopping

luni, 14 decembrie 2015 09:31:14 Europe/Bucharest

Suntem o familie de mici producatori romani, cu drag si in admiratie fata de potentialul produsului autentic, traditiile si experientele romanesti. Cu 10 zile inainte de Ajunul Craciunului 2015, am traversat tara din Centru spre Nord Vest, in cautare de ROMANESC, pe la Targurile de Craciun. Ne-am ales doar cu un gust amar, pe care nu stim cum sa-l mai neutralizam. Mancam miere de albine ca sa indulcim situatia, ne incurajam ca totul va fi bine intr-un final in care micii producatori vor reusi sa faca front comun impotriva importului masiv de plastic si kitsch si facem un exercitiu mic de atitudine - prin impartasirea unei experiente.

Citeste mai mult...
Postat în Atitudine De Colţul Românesc

O poveste despre cat de triste sunt tarabele cu suveniruri de pe la noi

marți, 5 ianuarie 2016 09:36:00 Europe/Bucharest

“In fiecare joi, din Sapanta pleaca 2 microbuze la Bucuresti, la Dragonul Rosu, de unde se aprovizioneaza comerciantii din sat cu suveniruri”.  Ni s-au muiat piciorele cand toate temerile noastre au fost certificate de un localnic. In afara catorva covoare, traistute si placinte aproximativ traditionale, totul e plastic, kitsch, prost gust, made in China sau pe te miri unde altundeva, numai in Romania nu!  Pana si crucile albastre mici, pe care le poti lua acasa ca suvenir,  par facute la serie… Cel mai mult ne-au durut insa “iile” morosenesti , stilizate in cel mai crunt si artificial mod cu putinta. E un gust amar pe care toata mierea de albine din lumea asta nu ti-l poate indulci. Oricat de minunat prin naturalete, inovatie si firesc ar fi Cimitirul Vesel,  plasticul hidos de pe ulitele din jur ii sterge foarte mult din farmec. Mult prea mult!

Citeste mai mult...
Postat în Atitudine De Colţul Românesc

Pe mainile cui lasam Romania? 2 propuneri

sâmbătă, 16 ianuarie 2016 09:41:10 Europe/Bucharest

Societatea noastra prezinta urme severe de alienare. Am ratacit modelele, importam masiv lucruri, stari, sarbatori fara esenta. Pierdem  traditii, obiceiuri, gusturi si tipologii curate, specifice si potrivite noua. Avem tot mai putine exemple de bune practici. Tot mai putina normalitate si naturalete. Totul pare a se se plasticiza, uniformiza si robotiza. Copiii nostri se dezradacineaza si noi ne tot minunam: cum de nu mai avem si nu mai au seva sa creasca frumos! Copiii nostri pierd identitatea nationala din portofoliul de valori. Copiii nostri, in a caror lume vom fi nevoiti sa locuim cu totii peste ceva timp, traiesc tot mai mult intr-o lume virtuala, intunecata, din care reusesc sa se intoarca acasa din ce in ce mai rar si din ce in ce mai sleiti de puteri.

Citeste mai mult...
Postat în Atitudine POVESTI De Colţul Românesc

"Academii" de studii pentru tarani

luni, 8 februarie 2016 09:43:36 Europe/Bucharest

Nu de mult, Stefan Caltia, unul dintre cei mai importanti artisti din Romania - care s-a nascut intr-un sat din Transilvania ( pe care il picteaza si il promoveaza in toata lumea) isi punea o dorinta interesanta: “visez ca iarna, sa aiba loc Academii de Studii pentru Tarani”. Da, taranul roman ar trebui sa mixeze cunostintele lui stravechi si de bun simt cu invataturi de la cei mai buni specialisti contemporani despre cum sa isi cultive pamantul, cum sa il ingrijasca si pretuiasca, despre cum sa-si creasca animalele, cum sa isi produca si promoveze roadele, astfel incat sa fie coada la granitele tarii pentru produsul romanesc. Pentru ca da, avem pamant bun care inca da rod sanatos si oameni care iubesc randuiala adevarata. Taranul nu trebuie sa fie nici credul, nici urechist. Trebuie sa-si randuiasca treaba ca la carte. Nu dupa povesti si nici dupa reclamele de la televizor ori de la radio sant! Trebuie sa nu mai puna semnul de egalitate intre colectivizarea fortata, care i-a lasat urme adanci pe suflet, si asociere. Trebuie sa aiba curajul sa mearga inainte, cu oricate agriculturi industrializate ar trebui sa dea piept! Roadele de aur ale pamantului sunt in mainile lui. Agricultura industrializata scoate doar "tinichele"!

Citeste mai mult...
Postat în Atitudine POVESTI De Colţul Românesc

"Nu toti tiganii fura gaini"... cronica de film romanesc

miercuri, 17 februarie 2016 09:46:12 Europe/Bucharest

Filmul romanesc are, in ultimii ani, tot mai dese momente in care ne surprinde! Azi o sa povestim despre „Usturoi” - primul film independent, turnat in intregime in Transilvania după '89. Un film fresca a zonei Salajului, cu oamenii de aici, locurile, graiul si vecinatatile. O productie fara buget, filmata in 16 zile, cu doar doi actori si foarte multi oameni obisnuiti. A iesit pe piata in 2014, dupa 2 ani de la filmari, si a fost lansat in cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania. De atunci face sali pline si are cronici bune. In proportie de 90 la suta productia a fost finantata de regizorul Lucian Alexandrescu - născut în Sibiu si rezident în Miami si producatorul Radu Bazavan (groparul.ro)

Citeste mai mult...
Postat în Atitudine POVESTI De Colţul Românesc

Romania Bio? Absent nemotivat...

luni, 22 februarie 2016 09:48:26 Europe/Bucharest

Bio (Eco / Organic) este mai mult decat trendul viitorului! Este un mod de viata care poate ajuta la supravietuirea lumii asteia, asa cum o stim noi astazi. Nu e un moft! E o necesitate stringenta. Este unica noastra sansa reala la o viata echilibrata, sanatoasa, normala. Pentru ca, in rest, omenirea se globalizeaza, intoxica, industrializeaza, otraveste, plastifica si se sinucide. Am fost la unul dintre cele mai mari targuri de produse bio din lume si am constatat, cu tristete, ca  Romania a lipsit nemotivat de la Biofach Nurenberg 2016, desi suntem o tara mai eco decat multe dintre cele prezente acolo! Nu stim de ce a lipsit… poate autoritatile au alte prioritati decat prioritatile care ar trebui sa fie prioritati ( mama lor de scari de valori ale prioritatilor, ca intodeauna le tinem cu capul in jos…) 

Citeste mai mult...
Postat în Atitudine De Colţul Românesc

Cadouri pentru femei - idei romanesti dichisite

marți, 1 martie 2016 09:54:47 Europe/Bucharest

Cadouri pentru femei - poate este cea mai des cautata expresie pe Google in aceasta perioada! Stim, femeia ar trebui sarbatorita si pretuita in fiecare zi - teoretic suntem cu totii de acord. Noroc insa ca, practic, ii si dedicam o zi oficiala. 8 martie e data aceea din calendar in care lumea se opreste in loc si totul se invarte in jurul ei: femeia mama, sora, iubita, vecina, colega, prietena, etc

Citeste mai mult...
Postat în Atitudine De Colţul Românesc

Primul kit de suveniruri romanesti

joi, 12 ianuarie 2017 17:32:57 Europe/Bucharest

De câte ori ne-am plâns că „tarabele” cu suveniruri românesti de pe la noi sunt prea „made in China”: obiecte de plastic de proastă calitate, prost gust și fără pic de simbolistică locală? De multe ori, recunoaștem! Cât de aprig ne-am jeluit ori de cîte ori aveam de făcut un cadou românesc că nu găsim ceva special, cu poveste și de bun gust autentic?

Citeste mai mult...
Postat în Atitudine De Colțul Românesc
Setare Direcție Ascendentă