Setare Direcție Ascendentă

Zece povesti pe care le datoram copiilor nostri

miercuri, 8 aprilie 2015 17:14:00 Europe/Bucharest

Vasile Lupașc Sfinteș este un român fain, înzestrat de Dumnezeu cu un fantastic dar al scrisului! Câteva dintre textele sale, în lectura lui Marcel Iureș sau Mircea Albulescu, reușesc să îți dea fiori pe șira spinării! Un autor contemporan pe care îl datorăm copiilor noștri (scriitor, istoric, multiplu campion internațional la arte marțiale ) Cel mai important proiect al său este  “Zece povești pe care le datorăm copiilor noștri”, proiect ce își propune să readucă în mentalul colectiv al copiilor și adulților din România, valorile fundamentale  ale spiritului uman, așa cum au fost ele concretizate în istoria noastră de nenumărate ori.

Citeste mai mult...
Postat în Producatori / Creatori / Designeri De Colţul Românesc

Un atelier sezatoare unic in Romania

joi, 9 aprilie 2015 17:19:10 Europe/Bucharest

MÂNDRA CHIC este un atelier-şezătoare în cadrul Muzeului de Pânze şi Poveşti (sat Mândra/ Ţara Făgăraşului/ Transilvania/ România). Un proiect social care face zestre contemporană pentru oamenii din secolul XXI. Un soi de concentrat artistic neaoş, croit pe tipar modern. Un studio de creație unic, în cadrul căruia se realizează un fusion old/new și unde se redescoperă, recondiționează și prețuiește  pânza autentică,  se recrează, se dichisește, se celebrează urban & contemporan și se  promovează  alături de vorbele de duh, din folclorul românesc vechi sau contemporane.

“Produsele noastre sunt unice in România, rod al creativității femeilor din atelierul-șezatoare, al cercetării izvoadelor vechi și reinterpretării  acestora în design modern (cu rost, respect și rânduială ) Tricouri / pernițe decor / șorțuri de bucătărie / lenjerie de masă / săculeți / insigne - toate cu inserții de țesături, cusături, dantele autentice și vorbe de duh“

Citeste mai mult...
Postat în Producatori / Creatori / Designeri De Colţul Românesc

Uleiul presat la rece - sanatate curata

sâmbătă, 2 mai 2015 17:21:56 Europe/Bucharest

Povestea uleiurilor presate la rece  începe, firesc, de pe vremea când apar primele prese... În 1998, într-o mică localitate din inima Transilvaniei( Luna, de lângă Cluj), familia Tulai se ocupa de presa din sat, la care agricultorii din zonă veneau ca la moară, cu sămânța de floarea soarelui și plecau acasă cu uleiul. Oameni harnici, respectați, cu rânduiala și așezarea ardelenului. Aveau două fete pe care le țineau la școli înalte, care au ajuns să lucreze în multinaționale taman în capitală. Într-o zi, Felicia, fata cea mică, i-a anunțat că renunță la slujba ei bine plătită din București, ca să se întoarcă acasă și să facă, împreună, propriul lor ulei, branduit, cu poveste și sănătos, așa cum nu mai găsise altul nicăieri pe unde umblase!

Citeste mai mult...
Postat în Producatori / Creatori / Designeri De Colţul Românesc

Gemuri bune de pus in clatite

sâmbătă, 2 mai 2015 17:23:38 Europe/Bucharest

În 2012, la familia Popoviciu a lu’ Bârsănucu din Idicel Pădure a poposit un flăcău aprig din Reghin, care era student la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor din Cluj-Napoca. Băiatul se implicase într-o cercetare în vederea înființării unui centru de colectare de fructe de pădure și a hotărât să facă treaba ca la carte. S-a mutat cu cățel cu purcel în satul bătrân, plin de cireși și cu pădure la o aruncătură de băț. Răzvan Rusu, băiatul din povestea noastră, a muncit alături de familia gazdă zi de vară până-n seară.  Seara mergea cu lăptarul prin sat să-i întreb pe oameni dacă sunt de acord cu înfiinţarea unui centru de colectare, despre ce situaţie financiară au, cum se descurcă şi cât pământ au. Cu fiecare zi ce trecea își dorea tot mai mult să poată să îi ajute pe oamenii locului. L-au inspirat cireșii într-o zi de mai, când a hotărât să cumpere fructele și să încerce să pornească un mic proiect pentru idiceni. În luna iunie punea afișe, chemând localnicii să vină cu cireșe, pe care le plătea folosindu-și economiil și banii obținuți din vânzarea telefonului. “Bunăvoința, răbdarea și înțelepciunea lu’ tanti Veronica Gavrilaş mi-au fost ingredientele principale atunci când am început alături de ea să fac dulceață. Deși în perioada aceea nu primea nimic în schimbul muncii sale, am pus mână de la mână cu toții și-am făcut primele borcane din „Dulceața lui Răzvan”. Acesta a fost începutul poveștii. Apoi l-au ajutat părinții, prietenii și la 24 de ani avea propria făbricuță de gemuri.

Citeste mai mult...
Postat în Producatori / Creatori / Designeri De Colţul Românesc

Palinca buna - un act cultural in sine

sâmbătă, 2 mai 2015 17:25:18 Europe/Bucharest

Pălinca de Zalău deține, se zice, secretul sănătății și longevității și este, în egală măsură, un act cultural - însoțind renumita ospitalitate a românului, dar și un ambasador de seamă care crează cele mai bune auspicii pentru o diplomație cu rezultate spectaculoase. Pălinca este băutura acloolică tradițională din România. Dar parcă nicăieri nu-i mai bună și mai aromată decât în inima Ardealului, în satele sălăjene în care au trait dacii liberi. La 23 de kilometri de Zalău, nu departe de Guruslău, locul unde Mihai Viteazul a avut ultima bătălie victorioasă în anul 1601, se află localitatea Bocşiţa. În sat, toți au auzit de Aciu, bătrânul pălincar și rețeta lui veche de aproape 500 de ani. Mulți dintre ei mergeau des pe la cazanul lui sperând că vor pune mîna pe rețetă. Mai mult de o dușcă zdravănă care îi înfierbănta și bucura până în adâncul sufletului nu a primit însă nimeni, niciodată. Nu-i lucru ușor să faci pălinca așa cum se făcea ea la începutul anilor 1500. Bătrânul Aciu a lăsat rețeta și povara unui astfel de secret pe umerii fiului, Vasile, cel care se ocupă astăzi de pălincie, având grijă ca băutura aurie să-și păstreze proprietățile pe care generații după generații le-au protejat.

Citeste mai mult...
Postat în Producatori / Creatori / Designeri De Colţul Românesc

O colectie de Gusturi, Arome si Povesti

sâmbătă, 2 mai 2015 17:27:59 Europe/Bucharest

gourmeTraditional din Țara Făgărașului  este un mic atelier de procesare a fructelor, legumelor , mugurilor, florilor și petalelor îmbogățite cu plante aromate și sâmburi,  atelier în care principal grijă este să se păstreze Gusturile, Aromele și Poveștile specifice zonei. Povestea a început în 2007, cu pasiune și drag de acasă de Elena Daniela Graură, un adevărat artisan al gustului bun și bunului gust, salvator și promotor al bucătăriei românești așezată în cotidian.

Citeste mai mult...
Postat în Producatori / Creatori / Designeri De Colţul Românesc

Loc de poveste: The Country Hotel

miercuri, 6 mai 2015 09:22:59 Europe/Bucharest

De la Brasov ajungi imediat la Harman. Te opresti pe trada principala, sub zidurile bisericii fortificate, traversezi soseaua si bati la poarta Marcelei.  Iti va deschide cum nu putin stiu sa o faca pe la noi!  Este o femeie rafinata, o gospodina desavarsita, designer fashion si de interior, economist, mama, gradinar, cofetar, constructor, etc. S-a nascut in Covasna, a locuit o perioada in America si Germania, apoi si-a cumparat o casa saseasca la Harman. Are trei copii: Lacrima, Cantemir si Leila! Nume frumoase, din povesti, asa cum este si casuta ei unde te simti de parca ai fi musafir in vizita la cineva drag, nicidecum la un hotel. Dimineata va beti cafeaua impreuna, probati rochii in atelierul ei din camera din fata, apoi mergi in gradina sa aduni legume si fructe, gatiti , povestiti… si la plecare cobori in pivnita si iti iei ce iti mai trebuie acasa. Majoritatea dintre noi cautam astfel de locuri pentru zile de vacanta linistite si stim cat de greu gasim oaze de acest gen…

Citeste mai mult...
Postat în Locuri Producatori / Creatori / Designeri De Colţul Românesc

"Probabil cea mai buna miere din lume"

joi, 10 decembrie 2015 09:25:58 Europe/Bucharest

Sănătate Dulce este brandul creat de SC Valea Barcăului SRL – intreprindere socială a Fundației pentru Educatie și Dezvoltare Locală AGAPIS, din Sălaj / “SĂNĂTATE DULCE”  este locul unde sănătos însemnă, în primul rând, natural. Este locul de la granița unui imperiu, locul în care, cu mai bine de două milenii în urmǎ, romanii s-au îndrăgostit de florile de pe câmpii și din sufletele dacilor liberi și s-au cununat cu ele, dând un plus valoare licorii zeilor. Sănătate Dulce e un loc metaforic de pe Valea Barcăului, de unde pornesc la drum bunătăți din natură: produse sǎnǎtoase, naturale, provenite direct de la micii producǎtori de la poalele Munţilor Apuseni. Mai mult decât atât, călătoria aceasta are şi o laturǎ socialǎ:reîntoarcerea spre comunitatea de unde provin produsele. De aceea aici a luat ființă o întreprindere socialǎ, în cadrul cǎreia sunt ambalate produse locale: de la diverse sortimente de miere şi polen, pânǎ la fructe uscate. Mierea este însă, în viziunea celor de pe Valea Barcăului, aurul dulce al României. Și o tratează curespect și prețuire, asumându-și misiunea de a o proteja de intemperiile de plastic ce bântuie lumea! “Mierea cea mai bună o fac albinele, nu oamenii –  Oamenii ar trebui doar să aibă grijă, responsabil, de mediu și de albine, pentru ca mierea să fie, cu adevărat, sănătate dulce!”

Citeste mai mult...
Postat în Producatori / Creatori / Designeri De Colţul Românesc
Setare Direcție Ascendentă