Mai Multe Vizualizări
În functie si de anii petrecuti intre doage, culoarea palincii de mere se poate schimba de la chihlimbariu inchis la nuanta solara a mierii. La Badacin nu se amesteca niciodata merele cu perele. Sunt licori diferite, fiecare cu gustul si parfumul sau. Procesul incepe cu indepartarea putreziciunilor, uscaturilor, frunzelor sau fructelor cazute in noroi. Apoi fructele bune sunt maruntite si lasate la macerat in vase inchise ermetic, care impiedica oxidarea (marul este fructul care se oxideaza cel mai repede). Marul, fruct al Raiului si al cunoasterii, are propria sa noblete care trebuie inteleasa, asumata si respectata. Chiar daca unora le pare un fruct banal, merele sunt de aur, asa cum sunt descrise in povestile noastre romanesti.
Povestea palincii de la Badacin
Daca esti roman, sigur ai auzit de Salaj. Daca esti strain sigur ai auzit de Transilvania, de Ardealul renumit pentru istorie, traditii bine pastrate si „Tuica” ori „Palinca”, bauturi care pot concura cu cele mai bune distilate din lume.
Odata ajuns in Ardeal si vei dori sa vizitezi Salajul, sigur vei trece si prin Simleul Silvaniei, unde se cultiva vita de vie la cea mai inalta altitudine din tara. Ai auzit de sampania romaneasca, azi vinul spumant de la Simleu-Silvaniei? Stiai ca la doar 5 Km de aici este un loc incarcat de istorie, unde s-a nascut Iuliu Maniu? Badacin, un sat discret, care nu te lasa sa-l vezi decat daca ai curajul sa urci dealul care duce spre Magura. De acolo de sus se asterne o vale intinsa, cu livezi de prun, mar, cais si multe, multe cirese. Pomul de langa drum, este prunul, caisul, nucul, ciresul, gutuiul... Toti te invita sa le gusti rodul. Poti manca linistit, nimeni nu te opreste. Toate aceste poame minunate au creeat pasiunea pentru obtinerea unor licori speciale: Tuica si Palinca de Badacin.
Familia Valcauan, nascuta si stabilita aici, a dezvoltat o pasiune pentru transformarea fructelor in distilat de o calitate deosebita. Intr-o zi au hotarat sa faca o distilerie ca la carte. Au inceput cu dotarea, cu o cladire adecvata pentru desfasurarea activitatii de productie, au cumparat o instalatie noua, care sa scoata tot ce-i mai bun din fruct. Stiai ca daca scoti samburii, licoarea este de calitate superioara? Stiai ca o pruna mugegaita sau putregaita, poate sa-ti influenteze gustul si aroma? La Badacin in distilerie nu veti gasi decat fructe bine coapte, pregatite sa dea cea mai buna palinca.
„Pasiunea ne influenteaza tot ceea ce facem si ne inspira un stil de viata. Dorim sa impartasim cu voi aceasta pasiune si sa calatorim impreuna in aceasta lume, sa exploram arome regasite in diverse sortimente, sa comentam gustul, taria, claritatea ori coloritul acestei 'bauturi magice', sa degustam impreuna, sa ne bucuram de atitudinea boema si sofisticata data de asocierea cu retetele de mancaruri locale sau exotice, sa ne bucuram ca se potriveste la fel de bine cu slanina si ceapa, precum si cu fructele de mare. Sa continuam povestea tuicii, sa ne aducem aminte ca productia de distilat dainuie de mii de ani in aceste locuri”
Va oferim o tuica si o palinca de foarte buna calitate, o marca inregistrata, „VV Valentin Valcauan”, foarte apreciata de cunoscatorii din Romania si intreaga lume, care detine deja doua premii de bronz la Festivalul Internaţional al Palincii de la Gyula.